Geen categorie

Samen

BLIJF IN UW KOT 

Week twee gestart in de corona-lockdown.

Opgelucht halen we adem: wij zijn de eerste week goed doorgekomen.

Maar is dat wel zo?  Zijn we er goed doorgekomen?

Als gezinnen hebben wij ons allemaal teruggetrokken in onze huizen. En we staan voor een nog langere periode samen binnen deze muren… Plots is er veel minder ruimte om elkaar te ontwijken, even weg te kijken of ons gewoon terug te trekken. We dienen op zoek te gaan naar een nieuw evenwicht in ons gezin. Opnieuw onze eigen plek te vinden in het familiesysteem.

Werken van thuis uit, voor de kinderen zorgen, het huis op orde houden, poetsen, koken, wassen en afwassen, en zo nu en dan de mogelijkheid van een grote nachtmerrie trotseren en naar de winkel gaan. Om dan teleurgesteld terug te keren omdat je je partner moet ontgoochelen dat je nergens wc papier gevonden hebt. Wel goed nieuws is de voorraad aan ingrediënten voor een hele week overleven. En de kinderen hebben de handen vol met het schoolwerk dat ze overvloedig krijgen doorgestuurd.

Lieve ouders, deze tijd met ons gezin is helemaal geen gewone vakantie.

De vele nieuws- en andere berichten die ons bereiken vragen onze aandacht en zorg. Vooral naar de kinderen toe.

Veel kinderen en jongeren zijn in deze tijd bang – bang en bezorgd over hun gezondheid, de gezondheid van hun broers, zussen, vrienden en vriendinnen. Over de gezondheid van jullie, mama en papa. De gezondheid van hun grootouders. Bang en bezorgd ook over hun veiligheid, over hun toekomst.

Het is nu enorm belangrijk om onze kinderen een stem te geven!

Door als volwassenen onze kinderen en jongeren een plaats te geven waar zij zich veilig voelen en de tijd en de ruimte krijgen om op een veilige manier te praten over hun gevoelens en wat hun bezig houdt vandaag.

Door te luisteren. Door aandacht te geven. Zonder oordeel, oplossing of relativering.

Maak gebruik van een cirkelgesprek voor het hele gezin. Ga samen rond de tafel zitten, of beter nog in een cirkel op de grond of op het grote bed. Zoek een voorwerp, een stok, een beer, … De persoon die het voorwerp vasthoudt, krijgt het woord. En alle anderen luisteren, zonder te onderbreken, en geven zo aan iedereen de kans om te spreken, ook als zij even de tijd nodig hebben om woorden te vinden om gedachten te formuleren.  

Vraag aan je gezin:

  • Hoe gaat het nu met jou? Hoe voel jij je vandaag?
  • Waar maken jij je zorgen over?
  • Heeft iemand een vraag of vragen?

Vergeet ook niet zelf te vertellen hoe het met jou gaat en hoe jij je voelt.

Je kan ook een verhaal vertellen, iets dat je geraakt heeft of bezig houdt.

Als volwassenen is het onze taak naar onze kinderen te luisteren, aanwezig te zijn en hun het vertrouwen te geven dat kinderen en tieners nu zo hard nodig hebben. Laat ze hun verhaal doen!

Doe deze oefening regelmatig. Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om te weten te komen wat er leeft bij jouw kinderen, in jouw gezin. Het is ook een bijzondere manier om samen te zijn. Om verbinding te maken met je gezin. Om elkaar echt te ontmoeten en beter te leren kennen, respecteren en waarderen.

Ook Liganta Forto blijft inzetten op SAMEN.
Kijk zeker ook naar onze online training STRONG.
Zorg voor jezelf en elkaar en blijf gezond!