Over Liganta Forto

Liganta forto betekent bindkracht. Wat ons drijft, is het creëren van ervaringen voor individuen, gezinnen, teams, groepen om hun relaties sterker te maken. 

We zijn ervan overtuigd dat mensen vooral leren door te ervaren.  Bij Liganta forto gebruiken we het ervaringsleren als methodiek. “Een vereenvoudigde defenitie van ervaringsleren is: leren door doen, met reflectie (Gass, 1993)”. Door het doen leren de deelnemers. Door het reflecteren maken ze er een bewust proces van. Doordat het naar een bewust niveau gehaald is, kan er op het geleerde gestuurd en geoefend worden. Deze bewustwording is de basis voor groei.

Tijdens de programma’s worden de omstandigheden zo ideaal mogelijk gemaakt zodat er steeds ruimte is om te leren, te groeien, verbondenheid te voelen (met jezelf, de ander, de groep, de natuur), krachten te (her)ontdekken bij jezelf, je gezin, de groep, jouw team.  Dat betekent onder andere: diversiteit, uitdagingen voor iedereen op niveau, een goede sfeer, waardering, structuur, goed contact en oog voor het individu.

Vertel het me en ik zal het vergeten.
Laat het me zien en ik zal het onthouden.
Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.

“Confucius 450 BC” 

Kampen

Groei

Groepen

Over Ward

WARD

Ward Ghekiere leerde op 12 jarige leeftijd het vuurlopen kennen. Sindsdien heeft hij reeds vele vuurlopen gedaan. Altijd opnieuw werd hij gefascineerd door het vuur, de kracht die vuurlopen met zich meebrengt. In 2000 begon Ward aan de opleiding ortho. Hij werkte  16 jaar met jongeren die geplaatst zijn in een voorziening.

De fascinatie voor het vuurlopen bleef echter. Daarom besloot Ward om zelf de opleiding ceremonial firewalk leader te volgen, zodat hij zelf mensen over het vuur kon begeleiden. In april 2016 werd hij gecertificeerd door Agape Belgium. 

Daarnaast volgde Ward ook verschillende vormingen/opleidingen die zijn skills binnen het begeleiden van groepen konden helpen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: sociale vaardigheden, contextuele benadering,  life space crisis intervention,  omgaan met agressie,  stad van axen, installatietechnieken (het installeren van rappel enz..), bushcraft,  active reviewing,  Rots en Water…

In 2016 kwam het verlangen om zelfstandig aan de slag te gaan. Dit begon onder de naam Ward Vuurlopen. Een jaar later werd Liganta Forto geboren, waarin andere skills zoals bushcraft en ervaringsleren ook meer tot uiting komen in het begeleiden van teams en andere groepen. Ward begeleidt momenteel ook groepen bij The Outsider te Oudenaarde, blueberry hill in Kortrijk… Ward tracht zijn drie grote passies te combineren in zijn werk namelijk vuur, ervaringsleren en natuur. 

In 2020 kwam Ward volledig zelfstandig.  Zijn dagen vult hij met Weerbaarheidstrainingen – individuele coaching van kinderen en jongeren – bezinningen – pedagogosche studiedagen – vuurloop en kampen.