Het belang van weerbaarheid

Het belang van weerbaarheid!

Weerbaarheid is voor iedereen belangrijk jong en oud, maar zeker voor onze jongeren.  In ons leven wordt iedereen vroeg of laat geconfronteerd met situaties die ons raken en lastig zijn.  Hoe jonger je leert om met moeilijke omstandigheden om te gaan, hoe beter dit is.

Wat is weerbaar zijn?

Weerbaar zijn betekent dat jij genoeg zelfvertrouwen hebt, durft opkomen voor jezelf, gevoelens kunt herkennen, inleven in anderen, conflicten kan oplossen, hulp durft te vragen en groepsdruk kan weerstaan…

4 tips om onze tieners weerbaarder te maken

  1. Oefen met je tiener om een stevige houding aan te nemen: Stevig staan is iets die aangeleerd wordt recht staan: schouders naar achteren, adem laag naar je buik,  leer jongeren de ander aan te kijken, praat hoorbaar en duidelijk. Oefen op het effect van verschillende houdingen (onzerker, stevig, agressief) en de impact hiervan.
  2. Zorg voor een open communicatie binnen het gezin: Open communicatie zorgt voor veiligheid binnen het gezin, dit zorgt ervoor dat je tiener inzicht krijgt in gevoelens van anderen maar ook die van zichzelf. Benoem gevoelens.
  3. Complimenteer je tiener op sociaal handig gedrag:  maak het herkenbaar. Voorbeeld: Ik vind het echt cool van jouw dat jij duidelijk neen gezegd hebt tegen jou vrienden…. Dit zorgt ervoor dat je tiener dit ook meer gaat doen
  4. Vraag de mening van je tiener: wat vind jij hiervan, zou jij dit doen of eerder niet.  Meningen vragen zorgt ervoor dat je tiener leert bewust grenzen aan te geven, ze leren wat kan en niet kan.  

Wordt je kind gepest, worstelt het met sociale contacten,
heeft het gebrek aan zelfvertrouwen,
is het faalangstig, twijfelt het aan zichzelf
stelt je kind zich (te) dominant op, is het opvliegend, heeft het moeite om emoties te uiten
….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *